Om farmors bolig

Om et bilde
Som du skjønner, er det farmor Amalie og farfar som er på bildet, og det er tatt rundt 1936-38 (bilen er forøvrig Chevrolet 1926-modell som min far eide 1936-38). Går ut fra at det er ved et hus langs Lindesnesveien, og sikkert ikke tilfeldig at de har tatt oppstilling akkurat der. «Sofies» hus er en god mulighet, da det ligner. Men det er flere ting som jeg mener ikke stemmer så godt. Sofies hus (bilde 4 fra google streetview) ser ut til å ligge mye høyere enn på bildet fra 38, og terrenget mer skrått; grunnmuren er derfor høyere på Sofies hus nå, enn på bildet fra 38.  Topografi og vegetasjon bak huset er ulikt. Da syns jeg vegetasjonen bak Lindesnesveien 785 ligner mer (bilde 3 fra streetview).
Over til bilde 2. Dette er et flyfoto fra 1961 av Lindesnesveien 785. Det ser ut til å være rester av en grunnmur (piler) foran dagens hus. Hvis det stod et hus der, så syns jeg topografi og beliggenhet passer bra med bildet fra 38.
Men det er enda en faktor i dette. Amalie var født i 84 og ble konfirmert i Spangereid kirke i 98. Det må være deler av denne perioden (+ noen år) at hun bodde på Fjeldskår. Sofie og Sigvart giftet seg i 1907, så det var ikke de som eide «Sofies» hus da Amalie bodde der. Vet du om det var i slektens eie rundt før Sofie og Sigvart kjøpte det?
Jeg tenker meg to mulige forklaringer på at de tok bildet akkurat foran dette huset. 1) fordi Amalie bodde der i oppveksten, 2) fordi Sofie og Sigvart bodde dere. .
Hvis det er «Sofies» hus – hvorfor er ikke Sofie med på bildet? Kanskje hun var opptatt med Sigvart sin begravelse? Var det derfor Kornelius og Amalie (og min far som tok bildet) var der – i forbindelse med Sigvarts begravelse? Det er mulig, men argumentene ovenfor gjør det mindre sannsynlig, syns jeg.
Jeg tror de står foran huset hvor Amalie vokste opp. Jeg spurte en gang far min om hvor Amalie bodde, og da svarte han at Kornelius og Amalie «bodde rett over veien for hverandre». Det kan jo selvsagt ha vært Sofies hus, men det forutsetter at det var slektninger som bodde der. I Lindesnesveien 785 så bodde Gurine og Tobias Jansen (mener du det skal være Jensen? – jeg mener han var sønn av Jan), og Gurine var eldste søster av Tomine (vår felles oldemor) på Eidet. Ikke unaturlig at det var Gurine som forbarmet seg over Amalie.
Det ble en lang epistel om et gammelt bilde.
Hadde vært artig å sett gamle bilder av Sofies hus.
hilsen
Willy
(dobbel tremenning skal en ikke kimse av; det hadde vært kjekt å møtes igjen)
280.jpg
lindesnesveien.jpg
lindesnesveien785.jpg
sofies.JPG