Albert

Albert Ånensen

5_Albertb

Albert Eidet var bror til Amalie, Emilie, Sigvart og Alfred. Han var født i 1891, og døde i 1974 (gravlagt i Tveit kirkegård).

Han var predikant, og ansatt i Vestlandske Indremisjon, senere i NLM. Han forble ungkar hele livet (noe han visstnok var litt lei seg for), og var ifølge kilder, prototypen på en ungkar av sin tid (det fortelles at eggene han serverte, hadde en sterk smak av kaffe. Han kokte dem i kaffekjelen). Han hadde en svært spesiell latter – han lo på innpust – «omtrent som når en haler opp ankerkjettingen på en båt». Han var en meget klok mann, og han kom stadig med gullkorn i talene, som ellers var preget av det enkle vitnesbyrd, ifølge Erik Kjebekk, NLMs historiker. Kjebekk bodde en tid i Misjonshuset i Kristiansand, hvor Albert hadde leilighet. Kjebekk sier han har vansker med å finne ord som er gode nok til å beskrive Alberts store faderlige omsorg for en nabo.

File0001


File0002

Albert gikk på Framnes Ungdomsskole 1910/11, og ovenfor er to av sidene i minneboka hans. Selveste Johannes Brandtzæg skrev et minne, og han bidro også selv med en liten epistel.

File0001_1

Julehilsen til onkel Albert fra Ruth og William

File0005

File0002_2
Albert ga moren Tomine en Bibel julen 1919 med en liten hilsen

Professor Asbjørn Tveiten, NLA, skriver om Albert:

«Husker han bodde hos oss da jeg var guttunge. Husker han likte å fortelle historier. Alle var ikke så veldig gode, men han lo så godt selv med sin ganske spesielle latter. Og da var det umulig ikke å le med. Husker han som godt likt, kanskje særlig fordi han var både klok og ikke tok seg selv så høytidelig.»